Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Εκδήλωση - Συζήτηση: Δρόμοι Αντίστασης


Με αφορμή τις κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται αυτή την περίοδο σε διάφορους χώρους δουλειας, σκεφτήκαμε να οργανώσουμε μια εκδήλωση-συζήτηση με θέμα τους τρόπους αντίστασής μας και τις προοπτικές των αγώνων μας.
Κοινές μας διαπιστώσεις ήταν πως, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο εργάζεται ο καθένας, νιώθουμε όλοι το ίδιο άγρια εκμεταλλευόμενοι. Μας είναι ξεκάθαρο πως:

  • Η καταπίεση από τα αφεντικά είναι ανεξάρτητη από τις συγκεκριμένες πολιτικές συγκυρίες και πως υπαίτιοι δεν είναι μόνο ΕΕ και ΔΝΤ, όπως προπαγανδίζουν τα αστικά ΜΜΕ. Η καταδυνάστευσή μας υπήρχε και πριν την κρίση και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο είμαστε χωρισμένοι σε εργάτες και αφεντικά, σε πλούσιους και φτωχούς, σε διευθυντές και διευθυνόμενους. Περιεχόμενο των αγώνων μας, επομένως, δεν μπορεί να είναι μόνο η διατήρηση των κεκτημένων, αλλά και η σύγκρουση με τον κόσμο του κεφαλαίου για την επανοικειοποίηση των μέσων παραγωγής και την κατάργηση της καπιταλιστικής σχέσης.

  • Όσο οι αγώνες μας κηδεμονεύονται από το θεσμικό συνδικαλισμό τόσο οριοθετούνται και καταστέλλονται. Για μας, σε αντίθεση με τη ΓΣΕΕ, το πραγματικό περιεχόμενο μιας απεργίας, ενός μπλοκαρίσματος κ.λπ. είναι να εμποδιστεί η λειτουργία της επιχείρησης ή της δημόσιας υπηρεσίας. Η δύναμη της απεργίας βρίσκεται στη ρήξη με τα αφεντικά και ακυρώνεται όταν καταντάει απλή διαμαρτυρία. Οι συνδικαλιστές μας όμως έχουν αφαιρέσει αυτό το περιεχόμενο από τους αγώνες και τους έχουν μετατρέψει έτσι σε άσφαιρους και εκτονωτικούς, πράγμα που ανατρέπεται μόνο με τη χειραφέτηση και την αυτοοργάνωσή μας.

  • Η ενοποίηση και η διάχυση των κινητοποιήσεων αποτελούν την πραγματική βάση της αλληλεγγύης μας και θα δώσουν κινηματική διάσταση στην αντίστασή μας. Επιδίωξή μας είναι η ανάπτυξη αυτόνομων πρωτοβουλιών από τη βάση με ριζοσπαστικό περιεχόμενο, που να υπερβαίνουν τα συνδικαλιστικά και κλαδικά αιτήματα μέσα στους χώρους δουλειάς (ή και έξω από αυτούς, για τους ανέργους).

Γι’ αυτό λοιπόν με την εκδήλωση αυτή στόχος μας είναι η ανταλλαγή κινηματικών εμπειριών μέσα από ποικιλόμορφες δράσεις που μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί (καταλήψεις, μπλοκαρίσματα, απόπειρες αυτοδιεύθυνσης, απεργίες) με τελική επιθυμία να συναντηθούν οι αγώνες μας (έστω και σε επίπεδο κουβέντας). Οι αγώνες αυτοί δεν είναι αγώνες ενός κλάδου, αλλά ολόκληρης της εργατικής τάξης.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, φοιτητή που δραστηριοποιείται και αντιστέκεται στο χώρο του να καταθέσει την εμπειρία του το Σάββατο, 21 Γενάρη στις 6 μμ, στο Α΄ΚΑΠΗ Αργυρούπολης (Αλεξιουπόλεως 27). 

(Θα παρευρεθούν αγωνιστές και από την Ελληνική Χαλυβουργία, την Ελευθεροτυπία, τον Alter, το Σωματείο Βάσης Ανέργων, την κατάληψη της ΕΣΗΕΑ, το Εθνικό Τυπογραφείο,τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας, το χώρο των πανεπιστημίων)

Η αλληλεγγύη στους απεργούς είναι η ίδια η απεργία!

Ως Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση στηρίζουμε τη παναττική απεργία της Τρίτης 17 Γενάρη που καλούν τα εργατικά κέντρα και καλούμε σε συμμετοχή όλους τους εργαζομένους της Αττικής. Θεωρούμε ότι η στήριξη της απεργίας από όλα τα σωματεία και τις ομοσπονδίες είναι αυτονόητη και επιτακτική.